Sauer er ålreite dyr

Liv Finstad skrev seg inn i historiebøkene med sitatet “Sauer er ålreite dyr”. Dette ble sagt under en valgsending på NRK i 1983, der Liv Finstad forsvarte RV´s landbrukspolitikk.

Noen som ikke synes sauer er ålreite dyr er en eller flere naboene til en sauebonde i Sveio kommune og kommunelege Trond Wirkola. Muligens det ikke er sauene de ikke liker, men bjellene dem har rundt halsen liker dem hvertfall ikke. Sauebonden i Sveio må nemlig fjerne bjellene på sauene sine fordi kommunelegen mener bjelleklangen er helseskadelig.

Kommunelegen sier til avisa Vestavind.

Sveio er ein landbrukskommune og derfor skal me ha stor toleranse både for støy og lukt frå landbruket.  Kombinasjonen bustadhus og sauebeite er vurdert som ei helsemessig ulempe og helserisiko i denne saka.

Ole Andreas Våge som er leder i Sveio saue- og geiteavslag har aldri hørt om et lignende forbud. Han sier til VG Nett.

For det første synes jeg det er veldig dumt at denne saken ikke blir løst i minnelighet mellom naboene. For det er egentlig en fillesak og nå blir det en prinsippsak.

Sauen er vel noe av det mest harmløse husdyret vi har her i landet. Det går rundt og spiser gress, breker litt nå og da, og skulle du nærme deg det så løper det stort sett unna så fort den klarer.

Må bare si meg enig med Våge her. Det er litt typisk norsk å lage fem fjær til en høns av noe som burde vært løst mellom naboer.

En annen ting er at det må da være mere andre ting i samfunnet som er mere helseskadelig enn sauebjeller. Eller er det det at man bare skal ha noe å irritere seg over?

Våge sier videre.

Jeg har en hytte nede ved fjorden og der står det 20-30 påhengsmotorer fra klokken er ni om morgenen til ti om kvelden. Det må da være minst like stor helseskade for meg som bjellene til sauene er for andre, men jeg kan ikke se at jeg skal få dem fjernet for det.

Hva mener du? Er sauen et ålreit dyr?

Du kan følge alle kommentarer på dette innlegget gjennom RSS 2.0 feed. Muligheten til å kommentere og pinge innlegget er stengt.

5 personer har kommentert innlegget » “Sauer er ålreite dyr”

 1. samantha sier:

  Jada, sauer er helt OK. Bor selv i et boligfelt som ligger ved siden av en gård der bonden driver med sau. Uvanlig nok beiter de på innmark hele sommeren. Har aldri hørt noen klage, hverken over litt bjelleklang eller noe annet. Men jeg bor jo ikke på Vestlandet, hvor folk klager og syter over alt mellom himmel og jord.

  • Vince Casa sier:

   Hei samantha, ola, Spaceman Spiff og Jostein og takk for kommentarer.

   @samantha
   Jeg vet ikke om folk på vestlandet klager noe mer enn andre, men bor man i en landbrukskommune så burde man tåle såpass.

   @ola
   Nå var vist dette vedtaket fattet på grunn av at en fastboende hadde klaget.

   @Spaceman Spiff og @Jostein
   Det vanlige i Sveio og sikkert andre steder der man har sau, er å bruka bjeller på sauene. Uten sauebjeller får du gjerne lam som breker etter mora. Går de voksne med bjeller blir også lamma roligere. Vet ikke hva som er verst jeg… En haug med lam som breker hele dagen tror jeg må være verre enn sauebjeller 😉

 2. ola sier:

  Sånn går det når by folk kjøper hus og hytte ved/fjellet
  forbud mot saue bjeller *riste på haude* en god latter forlenger livet ,
  bra jobba komunelege!! 😀

 3. «Det er litt typisk norsk å lage fem fjær til en høns av noe som burde vært løst mellom naboer. »

  Det er klart, men når sauebonden insisterer på at de skal gå med bjeller og ikke prøver å komme til en fornuftig løsning, så blir det slik. Jeg tror ikke klageren eller kommunelegen har noe imot at sauene bruker bjeller på fjellet, men du kan tenke deg å ha en god gammeldags brannalarm ringende mesteparten av døgnet eller kanskje en endeløs 5 mil med all den bjelleklangen som er der. Da blir det meningsløs støy. Spesielt i landlige strøk hvor det normalt skulle være mulig å nyte Stillheten. (med stor S)

  Det er ingen som protesterer om sauene bruker bjeller på utmarksbeite, men en evig ringing rundt husdørene er ikke holdbart.

 4. Jostein sier:

  Tenk heller på sauene. Det er heilt unaturleg at sauer skal ha bjeller. Dyreplageri!!! Einig med kommunelegen. Forby bjeller på sauer over heile landet. Det er ikkje rart at sauer vert tekne av rovdyr når dei har hengande slikt rundt halsen. Evna til å kunne merke når rovdyr nærmar seg vert redusert til null. Ein sølv sau vert eit lett bytte. Merk at det alltid er den beste bjellesauien som vert teken av rovdyra.

echo get_theme_option("footer") . "\n"; ?>